Trappist

Het “Authentic Trappist Product-logo” duidt aan dat het product waarop het aangebracht is, de regels van de Internationale Vereniging Trappist naleeft:

• Het product moet binnen de muren of in de onmiddellijke nabijheid van een trappistenabdij vervaardigd zijn.

• Het product moet door of onder toezicht van de kloostergemeenschap vervaardigd zijn.

• Het grootste deel van de winst moet aan sociale werken besteed worden.

Op dit ogenblik mogen alleen

Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle, Westvleteren en La Trappe het collectiefmerk “Authentic Trappist Product” gebruiken.

Orval
De brouwerij van Orval brengt slechts één bier op de markt. een bier van hoge gisting met hergisting op de fles. Dat bier wordt uitsluitend gebrouwen uit bronwater, gerstemout, hopbellen, kandijsuiker en gist. Het heeft Alc 6% vol.

Westmalle
Binnen de muren van de trappistenabdij van Westmalle worden drie soorten bier gebrouwen : de Tripel, de Dubbel en de Extra.
• De Extra wordt slechts tweemaal per jaar gebrouwen en is uitsluitend voor eigen gebruik.
• De Westmalle dubbel : donkerrode amberkleurig, zachte mond, droge afdronk.
• De Westmalle tripel : bleek en helder, krachtiger gehopt, bitter gedragen door hetfruitaroma, finesse gekoppeld aan een prachtige afdronk.

La Trappe
In het hart van Brabant in Nederland, staat een abdij. Al meer dan een eeuw rijzen aan de weg van Tilburg naar Moergistel haar torens. Abdij O.-L.-Vrouw van Koningshoeven. De bieren zijn sinds kort terug trappist.
• De “Dubbel” is een donkere, robijnrode trappist en heeft een zacht aromatisch maar bovenal fris karakter. De “Dubbel” bevat Alc 6,5% vol.•De “Tripel” bevat Alc 8% vol. Het is een donkerblonde trappist met een fruitige bitterzoete smaak.
• De “Quadrupel” is met zijn Alc 10 % vol. de zwaarste specialiteit. De smaak is vol en mild en aangenaam bitter.
• De “Witte Trappist” wordt gebrouwen met zeer aromatische hopsoorten en heeft een fris karakter dat goed past bij zomers weer. Witte trappist wordt niet gefilterd en niet gepasteuriseerd en gist na op fles. Het bevat Alc 5,5% vol en wordt liefst fris gedronken. biedt een Alc 11,3% vol.

Rochefort
De abdij van Notre-Dame de Saint-Rémy te Rochefort. Hier wordt een trappistenbier gebrouwen door de monniken met de hulp van een team dat bestaat uit leken. De “Trappistes Rochefort” is een donker bier. Het wordt gebrouwen met natuurlijke producten : water, gerstemout, hop, suiker en gist. Door de hergisting op de fles, komen alle smaken en geuren van de Trappistes Rochefort vrij.
• Trappistes Rochefort 6 : vertrekt van een densiteit van 16,50° Plato en biedt een Alc 7,7% vol. Zijn fijn aroma zorgt voor een subtiel palet.
• Trappistes Rochefort 8 : vertrekt van een densiteit van 20,80° Plato en biedt een Alc 9,2% vol Een krachtig karakter, perfect te degusteren onder vrienden.
• Trappistes Rochefort 10 : Rochefort 10 vertrekt van een densiteit van 24,50° Plato en biedt een Alc 11,3% vol Een voortreffelijk bier maar best in alle soberheid te degusteren.

Chimay
Drie sterke persoonlijkheden:
• De rode Chimay, ook “Première” genoemd, heeft een bronzen kleur en zeer zachte smaak. Het heeft Alc 7% vol.
• De tripel Chimay ook “Cing Cent” genoemd, is een goudkleurige tripel met een frisse bitttere toets. Het heeft Alc 8% vol.

• De blauwe Chimay of “Grand Réserve” heeft een donkere volheid en een fruitig aroma. Het heeft Alc 9% vol.

Westvleteren
Er worden vier soorten bier gebrouwen, waarvan de lichtste uitsluitend voor de bewoners van de abdij is bestemd. Aan het publiek worden verkocht:Trappist Westvleteren Blond (groene kroonkurk): blond bier van 5,8%
• Trappist Westvleteren Acht (blauwe kroonkurk): bruin bier van 8%.

• Trappist Westvleteren Twaalf (gele kroonkurk): bruin bier, genaamd ‘abtsbier’ van 10,2%.
• Tot 1998 werd ook nog een Trappist Westvleteren Zes (rode kroonkurk) gebrouwen. De flessen dragen geen etiket.

Brasserie Niveau, Ketterijstraat 22, 9988 Watervliet